Jadłospis
Jadłospis Jadłospis majowy II tydzień13-17.05.2024
13.05.2024 Poniedziałek
I Śniadanie
Kakao 180 ml
Składniki: 180 g mleko krowie, 2% tłuszczu, 3 g kakao 16%, proszek, 2 g cukier
Kanapki z polędwicą drobiową, sałatą i pomidorem 80 g
Składniki: 40 g chleb żytni razowy, 20 g polędwica z piersi kurczaka, 10 g pomidor, 5 g masło ekstra (mleko), 2 g sałata
Chleb żytni razowy : Mąka żytnia, mąka żytnia razowa, woda, sól.
Pomidorki koktajlowe 15 g
Banan 60 g
Obiad
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami z wkładką mięsną 250 ml
Składniki: 130 g woda, 60 g ziemniaki, 45 g kapusta kiszona, 25 g marchew, 15 g wieprzowina boczek bez kości, 15 g wieprzowina łopatka, 15 g pietruszka,
korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g cebula, 4 g por, 2 g olej rzepakowy
Kapusta kiszona : kapusta biała, marchew, sól
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym 180 g
Składniki: 60 g ser twarogowy półtłusty (mleko), 40 g mąka pszenna, typ 450, 40 g truskawki, mrożone, 35 g mleko krowie, 2% tłuszczu, 12 g Śmietana 12% (
mleko), 10 g jaja kurze całe, 5 g cukier, 5 g olej rzepakowy
Kompot owocowy 180 ml
Składniki: 150 g woda, 40 g mieszanka owocowa, mrożona, 5 g cukier
Podwieczorek
Herbata z cytryną 180 ml
Składniki: 180 g woda, 2 g cytryna, 2 g cukier, 1 g herbata czarna
Angielka z masłem 40 g
Składniki: 35 g bułka paryska (angielka) (pszenica), 5 g masło ekstra (mleko)
Bułka paryska (angielka) : mąka pszenna, mleko i woda, olej, drożdże piekarnicze, sól, cukier
Pasta ze słonecznika z pomidorami (soja, seler, gorczyca, sezam) 20 g
Składniki: pestki słonecznika 30%, pomidory konserwowe 19%, olej słonecznikowy, koncentrat pomidorowy8%, cukier trzcinowy, sól morska , przyprawy
Ogórek kiszony 10 g
Energia: 1037 kcal
14.05.2024 Wtorek
I Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku 200 g
Składniki: 180 g mleko krowie, 2% tłuszczu, 25 g płatki kukurydziane
Kanapka z serem i papryką 70 g
Składniki: 25 g chleb pszenno-żytni, 20 g ser gouda tłusty (mleko), 20 g papryka czerwona, 5 g masło ekstra (mleko)
Chleb pszenno-żytni : mąka pszenna, mąka żytnia, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól
Ser gouda tłusty : mleko, sól, kultury bakterii, barwnik: annato
Polędwica z piersi kurczaka 20 g
Jabłko 60 g
Obiad
Zacierka na rosołku 250 ml
Składniki: 150 g woda, 30 g marchew, 20 g pietruszka, korzeń, 20 g makaron pszenny dwujajeczny, 20 g mięso z podudzia indyka, ze skórą, 20 g seler
korzeniowy, 8 g por, 2 g natka pietruszki
Makaron pszenny dwujajeczny : mąka z pszenicy, jaja
Ziemniaki gotowane 100 g
Składniki: 150 g ziemniaki, 0 g sól biała
Kotlet mielony z pieca 80 g
Składniki: 60 g wieprzowina łopatka, 9 g jaja kurze całe, 7 g bułki pszenne wrocławskie, 6 g bułka tarta (pszenica), 4 g cebula, 3 g olej rzepakowy
Bułki pszenne wrocławskie : mąka pszenna, woda, mleko, drożdże, sól, cukier olej
Bułka tarta : mąka pszenna, sól, drożdże
Mizeria z jogurtem naturalnym 65 g
Składniki: 65 g ogórek, 25 g jogurt naturalny, 2% tłuszczu (mleko)
Kompot porzeczkowy 180 ml
Składniki: 150 g woda, 40 g porzeczki czarne, mrożone, 5 g cukier
Podwieczorek
Mus owocowy 100 g
Składniki: banan, jabłko, witamina c
Chrupki kukurydziane 30 g
Składniki: mąka kukurydziana, woda
Energia: 1012 kcal
15.05.2024 Środa
I Śniadanie
Mleko krowie, 2% tłuszczu 180 g
Kanapka z kiełbasą żywiecką podsuszaną, sałatą, pomidorem i ogórkiem kiszonym 85 g
Składniki: 40 g chleb żytni razowy, 20 g kiełbasa żywiecka, 10 g ogórek kiszony, 10 g pomidor, 5 g masło ekstra (mleko), 2 g sałata
Chleb żytni razowy : Mąka żytnia, mąka żytnia razowa, woda, sól.
Jajko gotowane 60 g
Składniki: 20 g jaja kurze całe
Banan 60 g
Obiad
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym 250 ml
Składniki: 130 g woda, 80 g dynia, 60 g ziemniaki, 20 g marchew, 20 g mięso z podudzia indyka, ze skórą, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler korzeniowy, 10 g
por, 0 g groszek ptysiowy (pszenica), 0 g sól biała, 0 g pieprz
Spaghetti z makaronem 180 g
Składniki: 60 g wieprzowina szynka surowa, 40 g makaron pszenny bezjajeczny, 30 g passata pomidorowa, 20 g marchew, mrożona, 10 g koncentrat
pomidorowy, 30%, 8 g cebula, 6 g olej rzepakowy, 2 g czosnek
Makaron pszenny bezjajeczny : mąka z pszenicy zwyczajnej
Passata pomidorowa : przecier pomidorowy, sól
Sałata z oliwą z oliwek 60 g
Składniki: 20 g sałata, 10 g pomidor, 10 g ogórek, 10 g papryka czerwona, 5 g cebula, 5 g oliwa z oliwek, 3 g miód pszczeli, 1 g cytryna
Kompot truskawkowy 180 ml
Składniki: 150 g woda, 40 g truskawki, mrożone, 5 g cukier
Podwieczorek
Herbata miętowa 180 ml
Składniki: 180 g woda, 3 g cukier, 2 g herbata miętowa
Angielka z masłem 40 g
Składniki: 35 g bułka paryska (angielka) (pszenica), 5 g masło ekstra (mleko)
Bułka paryska (angielka) : mąka pszenna, mleko i woda, olej, drożdże piekarnicze, sól, cukier
Pasta z awokado z serkiem 25 g
Składniki: 25 g awokado, 10 g serek śmietankowy (mleko), 1 g czosnek, 1 g limonka, 0 g sól biała, 0 g pieprz
Serek śmietankowy : Serek śmietankowy, sól
Energia: 1029 kcal
16.05.2024 Czwartek
I Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku 200 g
Składniki: 180 g mleko krowie, 2% tłuszczu, 15 g płatki ryżowe
Bułka grahamka z masłem 45 g
Składniki: 45 g bułki pszenne grahamki, 5 g masło ekstra (mleko)
Bułki pszenne grahamki : mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier
Pasta z tuńczyka z jajkiem 20 g
Składniki: 15 g tuńczyk w oleju (ryba), 15 g jaja kurze całe, 3 g majonez (jajka, gorczyca), 2 g szczypiorek, 0 g pieprz, 0 g sól biała
Tuńczyk w oleju : tuńczyk, olej, sól
Majonez : olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)
Ogórek kiszony 10 g
Herbata czarna 180 ml
Składniki: 180 g woda, 3 g cukier, 1 g herbata czarna
Pomarańcza 0 g
Obiad
Zupa jarzynowa 250 ml
Składniki: 180 g woda, 100 g zupa jarzynowa, mrożona, 50 g ziemniaki, 20 g marchew, 10 g mięso z ud kurczaka, bez skóry, 10 g pietruszka, korzeń, 10 g seler
korzeniowy, 10 g por, 2 g koperek, 0 g sól biała, 0 g pieprz, 0 g liść laurowy, 0 g ziele angielskie
Zupa jarzynowa, mrożona : ziemniaki, marchew, kalafior, kapusta, brukselska, cebula, pietruszka
Kopytka 100 g
Składniki: 100 g ziemniaki, późne, 18 g mąka pszenna, typ 450, 7 g jaja kurze całe, 6 g skrobia ziemniaczana
Sztuka mięsa 100 g
Składniki: 70 g wieprzowina szynka surowa, 15 g cebula, 6 g mąka pszenna, typ 450, 5 g olej rzepakowy, 1 g czosnek
Buraczki duszone 65 g
Składniki: 65 g burak, 4 g cebula, 3 g olej rzepakowy, 3 g mąka pszenna, typ 450, 1 g cytryna, 0 g sól biała, 0 g pieprz
Kompot wiśniowy 180 ml
Składniki: 150 g woda, 40 g wiśnie bez pestek, mrożone, 5 g cukier
Podwieczorek
Jogurt owocowy (mleko) 140 g
Składniki: jogurt, owoce 10%, cukier, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat
Wafle ryżowe 15 g
Składniki: ryż brązowy, sól
Żurawina suszona 10 g
Składniki: żurawina, sok jabłkowy, olej słonecznikowy
Energia: 1080 kcal
17.05.2024 Piątek
I Śniadanie
Herbata miętowa 180 ml
Składniki: 180 g woda, 3 g cukier, 2 g herbata miętowa
Kanapka z szynką wieprzową i ogórkiem 75 g
Składniki: 40 g chleb pszenno-żytni, słonecznikowy, 20 g szynka wieprzowa, gotowana, 10 g ogórek, 5 g masło ekstra (mleko), 2 g sałata
Chleb pszenno-żytni, słonecznikowy : mąka pszenna, mąka żytnia, woda, suche drożdże, sól, nasiona słonecznika
Ser twarogowy półtłusty (mleko) 20 g
Słonecznik, nasiona 10 g
Obiad
Ryżanka z zieloną pietruszką 250 ml
Składniki: 150 g woda, 30 g marchew, 20 g mięso z podudzia indyka, ze skórą, 20 g ryż biały, 20 g seler korzeniowy, 20 g pietruszka, korzeń, 5 g por, 2 g koperek,
2 g natka pietruszki
Ziemniaki gotowane 100 g
Składniki: 150 g ziemniaki, 0 g sól biała
Filet z miruny w jajku i bułce 80 g
Składniki: 70 g miruna świeża, filety bez skóry (ryba), 12 g olej rzepakowy, 5 g jaja kurze całe, 5 g bułka tarta (pszenica), 3 g mąka pszenna, typ 450
Bułka tarta : mąka pszenna, sól, drożdże
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka 100 g
Składniki: 52 g kapusta kiszona, 35 g jabłko, 28 g marchew, 5 g olej rzepakowy
Kapusta kiszona : kapusta biała, marchew, sól
Kompot owocowy 180 ml
Składniki: 150 g woda, 40 g mieszanka owocowa, mrożona, 5 g cukier
Podwieczorek
Budyń śmietankowy własnego wyrobu z sosem wiśniowym 160 g
Składniki: 130 g mleko krowie, 2% tłuszczu, 35 g wiśnie bez pestek, mrożone, 15 g Żółtko jaja kurzego, 8 g skrobia ziemniaczana, 7 g cukier
Jabłka suszone 15 g
Energia: 996 kcal
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie poprzez podkreślenie.